keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Autoilen, siis olen

Etelä-Saimaan toimittaja Etti Kantola kirjoitti viikonlopun Kymen Sanomissa yksityisautoilun kustannuksista, sekä vaihtoehdoista sille.

Jutussa oli paljon asiaa tiiviisti. Ymmärrettävästi kaikkea ei siihen voinut lukea, siksi auton omistamisen erään perusrakenteen käsittely, kiinteiden kustannusten ohjausvaikutus auton käyttöön, jäi vähälle. Tällä tarkoitan sitä, kuinka auton käyttövalmiina pitäminen (vakuutettu, rekisterissä, verot maksettu) on pakollinen kustannus, jonka väitän kannustavan auton käyttöön.

Jos kiinteät kustannukset muutettaisiin osaksi konkreettisesta käytöstä (ajamisesta) syntyviä kuluja, yksityisautoilun suosiolle saattaisi tapahtua jotain yllättävää, se voisi nimittäin menettää asemiaan. Tätä ei voi toki varmuudella tietää, enkä tunne, onko aiheesta tehty tutkimusta, mutta syytä olisi.

Uskon kuitenkin, että autoilusta koituvien kiinteiden menojen muuntaminen käyttökustannuksiksi ohjaisi samalla tapaa harkitumpaan kuluttamiseen, kuten asuntokohtaiset vesi- ja sähkömittarit tekevät.

Asetelmalla olisi myös vaikutus yleensä vastuulliseksi kuluttajaksi tulemisessa, kun yksilöllä olisi suorempi vaikutus elinkustannuksiinsa. Mahdollisesti hän alkaisi myös hahmottaa suhdettaan energian ja luonnonvarojen käyttöön paremmin, kun valinta-avaruus olisi laajempi ja valintojen seuraukset kohdistuisivat täsmällisemmin. Tätä kautta yhä useampi kuluttaja ehkä alkaisi pikkuhiljaa näkemään valtansa ja vastuunsa omasta elämästään ja ympäröivästä maailmasta aiempaa selkeämmin.

Periaatteessa mikään ei muuttuisi yksityisautoilussa, mutta toisaalta kaikki, kun kuluttaja vapautuisi kehittymään vastuulliseksi subjektiksi autoilijana, nykyisen kansantalouden orjana raatavan objektin sijaan.

Sikälikin tällainen mahdollisuus olisi tervetullut, koska yksityisautoilua ylläpitävät piirit ovat keskeinen este suomalaisen yhteiskunnan muuntautumisessa kestävämpään suuntaan. Kyse ei ole siitä, tarvitseeko ihminen autoa liikkumiseen, vaan siitä, miksi hänen tarvitsee liikkua tavalla, minkä vain (yksityis)auto mahdollistaa. Tätä kysymystä ei tarvitse esittää, koska elämä rakennetaan tietoisesti autoilumahdollisuuden varaan.

Riku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti