keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Demokraattinen talvi

Alkutalvi on tarjonnut jokaiselle jotakin, vettä, lunta, jäätä, pakkasta, aurinkoa, lämpöä ja pimeyttä. Muutaman viikon kuluessa juoksulenkeillä asian on voinut todeta kouriintuntuvasti, on ollut mustaa jäätä, paljasta asvalttia, lunta, loskaa, jäätä, vettä ja välillä kaikkea niitä yhdessä.

Jos säätila ja keli-olosuhteet valittaisiin vaaleilla, ne olisivat luultavasti juuri tällaiset.

Itse lukeudun kutistuvaan enemmistöön, jolle talvi tarkoittaa pakkasta ja lunta. Kenties siksi, että olen aina rakastanut talvea. Monet lapsuusmuistonikin liittyvät talveen, jota kesti Rovaniemellä 80-luvun alussa lähes puoli vuotta. Jo marraskuu oli talvikuukausi, mitä se ei täällä etelässä ole. Asia, jota en edelleenkään voi ymmärtää.

Yhtä hämmästyneenä luen voimistuvia puheenvuoroja siitä, kuinka talvi, siis lumi ja kylmyys, ovat joillekuille vastenmielinen asia. Lumesta on vaivaa ja kylmä paleltaa. Sellainen saa osan kansasta pitäytymään yhä tiukemmin sisätiloissa aamusta iltaan ja matkustamaan etelän lämpöön aina kuin vain suinkin mahdollista.

He eivät ole sinänsä väärässä, ihminen ei ole kotoisin näiltä leveyksiltä. Viihtyäkseen täällä ei voi olla keskiverto eläjä.

Uskon, että keskuudessamme elää lukuisia kaappi-ilmastonmuutoksen kannattajia. Yksinkertaisesti siitä syystä, että suomalainen talvi ei vastaa käsitystä siitä, millainen kyseisen vuodenajan tulisi 2000-luvun tarpeisiin olla. Maallemme tyypillinen talvi on ongelma, jota vääjäämättä etenevä emansipaatio ei ole vielä kyennyt ratkaisemaan. Arvot, työelämä, talous, elämäntapa, politiikka, väestö, kulttuuri, liikkuvuus, yksilön vapaudet ja oikeudet jne. on jo laitettu varsin pitkälle uuteen uskoon, mutta ilmaston integroiminen globaalille taajuudelle ottaa vielä aikansa, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Yhteenkään kyselyyn siitä kuinka ilmastonmuutos olisi tervetullut asia en ole silti vielä törmännyt, joten oletus monien kerettiläisyydestä on puhdas otaksuma.

Kysymyksenasettelu ilmastonmuutoksen hyödyistä lienee poliittisesti epäkorrekti, joten asiaan tuskin tulee selvyyttä vielä vähään aikaan. Toisaalta puhe siitä, kuinka lämpeneminen kirjaimellisesti voitelee bisnestä uusien luonnonvaraesiintymien ja liikenneyhteyksien muodossa edustaa varovaista herkistelyä ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien rusinoiden poimintaan.

Säiden tasapuolisuudesta puhuu osaltaan sekin, että alkutalven kaltainen säätila tuskin miellyttää sen enempää talven rakastajia kuin sen vihaajiakaan. Demokraattinen järjestelmä kun ei tunnetusti tuota kenenkään mieleistä lopputulosta.

Riku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti